Bába ghanoush

Domyslete si libovolnej vtip o vaší bábě.
Bába ghanoush

Dneska vám přinášíme tip, jak neobvykle zpracovat neobvyklou zeleninu – lilek! Jo, přesně tu zeleninu, která vás v obchodě láká svou lesklou barvou, ale doma smutně leží do tý doby, než ji plesnivou vyhodíte. 

Takže aby se to už nestávalo, tady máte recept z kuchyně blízkýho východu! Je to takovej míň sacharidovej brácha hummusu. 

INGREDIENCE (PRO 2 ŽROUTY):

  • 2 lilky (neboli baklažány, jak se jim říká u našich slovenských bratů)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce tahini 
  • 1 lžička římského kmínu
  • citronová šťáva (podle chuti, ale cca jeden citrón padne)
  • koriandr (nebo petržel)
  • černé olivy (není nutné)

POSTUP:

Jako první si vemte lilky a bez milosti je vidličkou ze všech stran propíchejte. Pak si rozehřejte troubu na 250 °C a lilky na plechu dejte péct. Po přibližně půl hodině by slupka měla zčernat a scvrknout se – prostě lilek nebude vypadat moc hezky. A to je ten správný čas na to, vypnout troubu a nechat lilky trochu vychladnout (fakt na to nehrabejte hned, spálíte si prsty a s puchýřema se pak špatně cvičí).

Protip: V létě tohle opečení můžete provést na grilu – lilek tím dostane krásně kouřovou chuť.

Po vychladnutí lilky rozpulte a lžičkou vydlabte dužinu. Tu můžete buď dohladka rozmixovat v mixéru, nebo zvolit variantu pro líný – v misce tu dužinu rozšťouchat vidličkou. 

Nakonec dochucení – přidejte tahini, olivový olej, citronovou šťávu, římský kmín, a koriandr (pokud patříte k těm nešťastníkům, co koriandr nenávidí, nahraďte ho petrželí). My jsme ke směsi přidali i nasekaný černý olivy, což je příjemnej upgrade, kterej doporučujem vyzkoušet.

A co se s babou dělá? Nejvíc chutná s pita chlebem, ale můžete ji jíst i na klasickym opečenym chlebu, nebo třeba jen se zeleninou. Dobře funguje i jako dip k masu.

MAKRA FINALOWA 1 PORCI:
6G BÍLKOVIN
6G SACHARIDŮ
20G TUKU

undefined