Chilli con carne

Tentokrát pro vás máme jeden takovej časově náročnější recept, opět z kuchařky naší Karol.
I když vás příprava bude stát trochu víc času než namazání chleba s máslem, věřte, že nám při konzumaci poděkujete.

Chilli con carne

INGREDIENCE PRO 3 ŽROUTY

  • 500g mletého hovězího masa
  • 400g (1 plechovka) nasekaných rajčat
  • 400g (1 plechovka) fazolí
  • 170g (malá plechovka) kukuřice
  • 300ml hovězího vývaru (pokud nemáme, nahradíme vodou)
  • 1 červená paprika (nakrájejte na kostičky)
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce tuku (slunečnicový olej/ghí)
  • 1 lžíce pálivého chilli (nebo 1 lžička, pokud nejsme milovníci pálivého)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky mleté skořice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 kostičky tmavé čokolády
  • K servírování (volitelné): strouhaný čedar, zakysaná smetana nebo skyr, nakrájené avokádo

POSTUP:

Na středním plameni s rozehřátým olejem orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou papriku a společně asi 2 minuty restujte. Cibule by měla hezky zesklovatět, paprika změknout.

Pak přidejte koření – nasekaný česnek, chilli, mletou papriku, římský kmín, oregano a skořici, důkladně promíchejte a restujte další 4–5 minut, ať se všechny vůně pěkně spojí.

Teď přichází na řadu maso – přidejte do pánve mleté maso a asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené.

Následně teplotu snižte, přidejte vývar (nebo vodu) a krájená rajčata, vše promíchejte a nechte na mírném plameni 20–30 minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Jestli jo, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum.

Nakonec přidejte scezené fazole, kukuřici a náš tajný tip – kostičku čokolády (druhou snězte, ať si zpříjemníte čekání). S tou čokoládou mi věřte, povýší vaše chilli con carne o několik levelů.

Směs znovu přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte.
Je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to důležitý krok pro to, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Mezitím si můžete připravit ingredience k servírování (není to nutný, chilli je skvělý i samotný). Kdo ale chce, může si ho zjemnit zakysanou smetanou nebo skyrem, případně doplnit čedarem nebo avokádem (na to radši nemáme spočítaný makra).

Recept vám zabere trochu delší dobu na přípravu, ale ty chutě fakt stojí za to.

Dobrou chuť!

MAKRA FINALOWA PŘI DĚLENÍ NA 3 PORCE: 
43G BÍLKOVIN
26G SACHARIDŮ
33G TUKŮ 

undefined