INGREDIENCE (PRO DVA ŽROUTY)
- 300g lososa
- 100g balkánského sýru
- 50g jogurtu
- 50-100ml vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- Velká hrst máty
- Velká hrst koriandru
- 2 lžíce čerstvého kopru
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Příloha: k receptu se skvěle hodí těstoviny, takže si na seznam připíšeme 250g těstovin
POSTUP:
Začneme s přílohou - do silně osolené vroucí vody dejte vařit těstoviny, nebo vyndejte z ledničky zbytky dřív uvařených těstovin.
Na olivovém oleji si orestujte plátky česneku dozlatova. Oleje dejte více, alespoň 4 lžíce. Budeme na něm následně restovat lososa, takže budeme mít připravený vlastně takový česnekový olej.
Do mixéru přidejte nadrobený orestovaný česnek, balkánský sýr, jogurt, listy máty, koriandr, část kopru a citronovou šťávu. Rozmixujte a postupně přidávejte vodu, případně trochu víc jogurtu na zjemnění.
Na zbylém oleji si opečte osolené a opepřené kousky lososa.
A máte hotovo – stačí jen těstoviny přesunout na talíř, pokapat je bylinkovým dipem, přidat lososa, zasypat ho zbylým koprem, a můžete servírovat.
Zelený dip z koriandru a máty je zas takový ten dost univerzální recept. Můžete ho použít jak na těstoviny, tak si ho dát třeba i ke grilované zelenině – květáku, lilku nebo i rajčatům. Skvěle se hodí i do studených těstovinových salátů.
MAKRA FINALOWA NA 1 PORCI:
38G BÍLKOVIN
30G SACHARIDŮ
40G TUKU
