INGREDIENCE (PRO 4 ŽROUTY):
- 1 vepřová panenka (500g)
- 400g mražených zelených fazolek
- 1 hrnek jasmínové rýže
- 1 střední červená cibule
- 2 větší stroužky česneku
- 5 lžic ústřicové omáčky
- 4 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ až 1 lžička chili vloček
- 2 lžíce chuťově neutrálního oleje
POSTUP:
Začnem rejží - promýt, slít, vařit v poměru 1:1 s vodou na mírném plameni v zakrytém rendlíku 15 minut, pak sundat, načechrat, opět zakrýt a nechat dojít dalších 15 min. Nesolit!
Vepřovou panenku nakrájíme na plátky o velikosti sousta tak tenký, jak to jen zvládnem. Další krok totiž je krátký marinování masa v sojové omáčce (tak 2 lžíce), která na rozžhavený pánvi moc ráda karamelizuje a pálí se. Proto chceme vepříka smažit zprudka, co možná nejkratší dobu.
V uvolněné pánvi osmahneme cibuli nakrájenou na proužky, asi za minutku přihodíme nasekaný česnek a fazolky, který předem nerozmražujeme. V týhle fázi můžem obdivovat zábavný vizuální efekty podobný suchýmu ledu.
Jakmile se fazolky prohřejí, vrátíme do pánve maso a všechno to zalijeme kejdou umíchanou z ústřicové omáčky, poloviny sojové omáčky, citronové šťávy, medu a chili vloček. Půl lžičky chili je tak jako lehce do příjemna, takže pokud máte rádi ostrá jídla, nebojte se přitlačit. Samozřejmě vám nic nebrání použit čerstvé chili papričky - pokud se vám chce předem ochutnávat, jestli ta svině pálí nebo nepálí, anebo hrát ruskou ruletu a čekat, co z toho nakonec vyleze. Sušený chili je sázka na jistotu.
Až to všechno prohřejem, tak už jen servírujem, dochutíme srirachou a baštíme.
MAKRA FINALOWA NA 1 PORCI:
32G B
56G S
15G T
