Tuňákový poke

Havaj u vás doma! Tentokrát si pro vás Péťa přichystala recept na původem havajský jídlo - poke bowl. Je to fotogenický, je to fitness a je to hlavně strašně dobrý. Bohužel je to ale mnohdy dost drahý, tak se pojďme podívat na domácí verzi, která vás pravděpodobně vyjde trochu levnějc.

Tuňákový poke

INGREDIENCE (PRO 2 VELKÝ, NEBO 3 MENŠÍ ŽROUTY):

  • Půl hrnku (150g) sushi rejže
  • 300g tuňáka*
  • ½ avokáda
  • ⅓ okurky
  • 1 střední mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 100g manga na kostičky
  • po libosti koriandru a wakame nebo nori
  • 1 vrchovatá lžička majonézy
  • 1 lžíce srirachy
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sezamový olej
  • wasabi
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

Sushi rýži pořádně propereme a uvaříme podle návodu na obalu. Mně se nejvíc osvědčil poměr rýže a vody 1:1, cca 15 minut pod pokličkou na malém ohni a po vsáknutí veškeré vody odstavit a nechat dle potřeby dojít. Rýži můžeme jako správný lenoši buďto uvařit osolenou, nebo nesolit a po uvaření ji ochutit stejně, jako když děláme sushi - rozvarem z rýžového octa, cukru a soli.

Tuňáka nakrájíme na menší kostky a v míse opatrně, aby se úplně nerozpadl, promícháme s majonézou, srirachou a sojovou omáčkou. Lžíce srirachy zařídí takovou lehkou pikantnost, takže pokud ji stejně jako já jíte absolutně ke všemu místo kečupu, nebojte se přidat. Dle libosti dosolíme, opepříme a dáme bokem.

Omytou mrkev nastrouháme, zbytek zeleniny/ovoce a koriandr nakrájíme. Rozmražené wakame ochutíme kapkou sezamového oleje.

Všechno to spravedlivě rozdělíme a začneme vršit na talíře - rýži doprostřed a to všechno ostatní nahoru a okolo. Celý tohle opus magnum posypeme z čistě estetických důvodů trochou sezamových semínek a pak už jen baštíme. Wasabi a sojovou omáčku přitom máme po ruce jako voluntary dochucovadla.

Makra při dělení na 2 porce: 41,5g bílkovin, 76g sacharidů, 23g tuků

Makra při dělení na 3 porce: 28g bílkovin, 51g sacharidů, 15g tuků

*Tuňák je v tomhle receptu zamýšlenej zasyrova. Pokud s tím máte výraznej problém, můžete ho zprudka opéct z obou stran, ale určitě ho nevařte domrtě. Platí stejná poučka jako u hovězího steaku - well done už to prostě není k jídlu, ať s tím pak čarujete, jak chcete. Z toho samozřejmě vyplývá, že byste si měli koupit rybu v sushi kvalitě, jestli z toho nechcete dostat červy. V nabídce ji mívá třeba Rohlík a někdy se poštěstí i Kaufland, pokud v něm mají sekci s čerstvými rybami. To je taková zlatá střední cesta, kvůli které nebudete muset prodat ledvinu. 

undefined