TUŇÁKOVÝ POKE

Havaj u vás doma! Tentokrát si pro vás Péťa přichystala recept na původem havajský jídlo - poke bowl. Je to fotogenický, je to fitness a je to hlavně strašně dobrý. Bohužel je to ale mnohdy dost drahý, tak se pojďme podívat na domácí verzi, která vás pravděpodobně vyjde trochu levnějc.


Ingredience (pro 2 velký, nebo 3 menší žrouty):

  • Půl hrnku (150g) sushi rejže
  • 300g tuňáka*
  • ½ avokáda
  • ⅓ okurky
  • 1 střední mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 100g manga na kostičky
  • po libosti koriandru a wakame nebo nori
  • 1 vrchovatá lžička majonézy
  • 1 lžíce srirachy
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sezamový olej
  • wasabi
  • sůl
  • pepř

Postup:

Sushi rýži pořádně propereme a uvaříme podle návodu na obalu. Mně se nejvíc osvědčil poměr rýže a vody 1:1, cca 15 minut pod pokličkou na malém ohni a po vsáknutí veškeré vody odstavit a nechat dle potřeby dojít. Rýži můžeme jako správný lenoši buďto uvařit osolenou, nebo nesolit a po uvaření ji ochutit stejně, jako když děláme sushi - rozvarem z rýžového octa, cukru a soli.

Tuňáka nakrájíme na menší kostky a v míse opatrně, aby se úplně nerozpadl, promícháme s majonézou, srirachou a sojovou omáčkou. Lžíce srirachy zařídí takovou lehkou pikantnost, takže pokud ji stejně jako já jíte absolutně ke všemu místo kečupu, nebojte se přidat. Dle libosti dosolíme, opepříme a dáme bokem.

Omytou mrkev nastrouháme, zbytek zeleniny/ovoce a koriandr nakrájíme. Rozmražené wakame ochutíme kapkou sezamového oleje.

Všechno to spravedlivě rozdělíme a začneme vršit na talíře - rýži doprostřed a to všechno ostatní nahoru a okolo. Celý tohle opus magnum posypeme z čistě estetických důvodů trochou sezamových semínek a pak už jen baštíme. Wasabi a sojovou omáčku přitom máme po ruce jako voluntary dochucovadla.

Makra při dělení na 2 porce: 41,5g bílkovin, 76g sacharidů, 23g tuků

Makra při dělení na 3 porce: 28g bílkovin, 51g sacharidů, 15g tuků

*Tuňák je v tomhle receptu zamýšlenej zasyrova. Pokud s tím máte výraznej problém, můžete ho zprudka opéct z obou stran, ale určitě ho nevařte domrtě. Platí stejná poučka jako u hovězího steaku - well done už to prostě není k jídlu, ať s tím pak čarujete, jak chcete. Z toho samozřejmě vyplývá, že byste si měli koupit rybu v sushi kvalitě, jestli z toho nechcete dostat červy. V nabídce ji mívá třeba Rohlík a někdy se poštěstí i Kaufland, pokud v něm mají sekci s čerstvými rybami. To je taková zlatá střední cesta, kvůli které nebudete muset prodat ledvinu.

Fotka autora.

Petra

Související články

SPLIT SQUAT: energy drink pro vaše půlky

SPLIT SQUAT: energy drink pro vaše půlky

Královské reggae - part III.

Královské reggae - part III.

Nic neni nekonečný a ani téma regenerace neni výjimkou. Díky předchozím dvěma článkům jste vybudovali celkem dobrý základy, ale pojďme si dát radši ještě jednu část.

Musíte a nesmíte cvičit pořád to samý

Pro zobrazení článku je potřeba se přihlásit.

Musíte a nesmíte cvičit pořád to samý

Pokud cvičíte podle dobrého tréninkového programu, tak svého trenéra politujte, neměl to vůbec lehké. Připravováním všech tréninkových programů se prolínají dva stejně důležité principy, které si navzájem kompletně odporují. Takový jin a jang pro tabulky a svaly.